Šipak

… je biljka koja pripada rodu ruža, porodici Rosaceae. Nosi titulu jedne od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju. Još u kamenom dobu ljudi su za ozdravljenje koristili njegovo lišće, plod i cvijet. Za vrijeme Rimskog carstva vjerovali su da je učinkovit čak i u liječenju bjesnoće. Otuda i potječe njegovo ime  pasja ruža

 

 

 

 

 

Malina

… je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno. U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline. Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala. Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate. Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

 

 

 

 

 

Divlja jagoda

… šumska jagoda je veoma uobičajena i poznata biljka koja raste gotovo svuda: na livadama i pašnjacima, na padinama i šumskim čistinama. U prirodi se razmnožava lako i brzo, pomoću žila koje puze po zemlji, a posle se ukorenjuju i stvaraju nadzemne delove biljke. Divlja jagoda cveta od aprila do jula. Na našim prostorima, srećemo još dve vrste ovog roda: kitnjaču koja izraste do 40 cm u visinu, i pucavicu kod koje je čašica prilegla uz plod ili je uspravna.

 

 

 

 

 

Kupina

… obiluje antioksidansima koji na više načina štite naš organizam. Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzorkovanih oksidativnim oštećenjima. Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo nevjerojatno pozitivne učinke na zdravlje. Posebno se ističe u borbi protiv raka pluća, debelog crijeva i jednjaka. nMikronutrijenti iz kupine imaju zaštitno djelovanje i sprečavaju rast malignih stanica. To potvrđuju i mnoge studije koje antocijaninima i tvarima poput elagične kiseline i cijanidin-3-glukozida pripisuju utjecaj na smanjivanje tumora i metastaza.

 

 

 

 

 

Trnina

Trnina raste po pašnjacima, sunčanim brežuljcima, rubovma šuma ili kao živa ograda. Raste u gotovo cijeloj Evropi te u dijelu sjeverne Afrike. Visoki grm, raširenih trnovitih grana, pun je bijelih cvjetića ugodnog mirisa, koji obeharaju u martu i u aprilu. Plod je okrugao, tamnoplav, koštunjav, promjera oko 1 cm.

U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i lišću ima kalija, kalcija i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina, jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C. Plodovi trnine počinju dozrijevati u avgustu, ali ostaju na stablu i zimi, jer se čvrsto drže na granama. Najčešće se beru nakon što ih nekoliko puta „opari“ mraz jer su tada najukusniji. Cijela biljka jako podsjeća na nekakvu divlju, sitnu, bodljikavu šljivu, otuda je i dobila naziv divlja šljiva.

Ljekoviti dijelovi biljke su i cvjetovi koji se sabiru u aprilu i maju, ali i korijen i kora koji se sabiru uglavnom u oktobru i novembru.

Budući da se plodovi beru u kasnu jesen, kada ih s obzirom na vremenske prilike nije moguće sušiti prirodnim putem, treba ih sušiti uz umjerenu umjetnu toplinu, pazeći pritom da se dobro osuše, a da ne budu spaljeni. Ako se plodovi dobro ne osuše, postaju pljesnivi te se ne smiju više upotrebljavati.

Narodni travar Sadik Sadiković također navodi kako se za lijek skuplja korijenje trnine u proljeće i jesen; cvijet za vrijeme cvatnje, a plod nakon toga. Navodi i da je čaj od cvijeta poznat kao stari kućni lijek za jačanje krvi i želuca, i kao blago sredstvo za čišćenje želuca i crijeva.

 

 

 

 

 

Borovnica

Borovnice sadrže raznolik spektar hranjivih tvari, a najbogatije su manganom, vitaminima C i K te dijetalnim vlaknima. Bogate su i kalijem, kalcijem i fosforom, a još se više ističu sadržajem fitonutrijenata. Borovnice posjeduju značajne količine pektina, koji snižava kolesterol, i antocijana – jednog od najjačih antioksidanata. On daje plavu, ljubičastu i crvenu boju voću i povrću, a smatra se i da smanjuje rizik od upala i raka. Plodovi nisu jedini dio borovnice koristan za zdravlje. Naime, i listovi borovnice imaju brojna ljekovita svojstva priznata u narodnoj medicini. Od listova se priprema čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, te šećerne bolesti. Također, čaj može pospješiti rast kose, ako ga se redovito utrljava u vlasište. Kao i ostalo bobičasto voće, borovnice imaju niski glikemijski indeks. Nedavna istraživanja pokazala su da dobro utječu na regulaciju šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Redovito konzumiranje borovnica povoljno utječe i na krvni tlak muškaraca i žena, bez obzira na dob. U istraživanjima, pacijentima s povišenim krvnim tlakom borovnice su značajno smanjile sistolički i dijastolički krvni tlak.

 

 

 

 

 

Jarebika

potječe iz Egipta, a smatra se da je u Europu došla preko Male Azije. U narodu se lišće rabi za liječenje bolesnih koza. U germanskoj mitologiji biljka je posvećena bogu Donarau. Svježi plodovi jarebike blago su otrovni ako se uzimaju u većim količinama, ali se to svojstvo gubi termičkom obradom ploda. Ekstrakt svježih plodova jarebike rabi se za otvaranje kao jak purgativ jer parasorbinska kiselina jako nadražuje želučanu i crijevnu sluznicu. U istu svrhu koriste se i zreli plodovi jarebike, a mošt i marmelada za zaustavljanje proljeva. Čaj od plodova pije se kod reume (s dodatkom bilja antireumatskog djelovanja), katara pluća, bolnog želuca, hemoroida, bolnih menstruacija, opstipacije, bubrežnih tegoba itd. Čaj rabimo za ispiranje upaljenog grla, hemoroida te vaginalnog iscjetka. Sirup od plodova uzima se za kašalj i promuklost, kao i marmelada, koja se većinom miješa s jabukom, šipkom i kruškom.

 

 

 

 

 

Kunica

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kupina 

 

 

 

 

Lazarkinja

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

 

 

 

 

 

Srčanik - Lincura

Borovnice sadrže raznolik spektar hranjivih tvari, a najbogatije su manganom, vitaminima C i K te dijetalnim vlaknima. Bogate su i kalijem, kalcijem i fosforom, a još se više ističu sadržajem fitonutrijenata. Borovnice posjeduju značajne količine pektina, koji snižava kolesterol, i antocijana – jednog od najjačih antioksidanata. On daje plavu, ljubičastu i crvenu boju voću i povrću, a smatra se i da smanjuje rizik od upala i raka. Plodovi nisu jedini dio borovnice koristan za zdravlje. Naime, i listovi borovnice imaju brojna ljekovita svojstva priznata u narodnoj medicini. Od listova se priprema čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, te šećerne bolesti. Također, čaj može pospješiti rast kose, ako ga se redovito utrljava u vlasište. Kao i ostalo bobičasto voće, borovnice imaju niski glikemijski indeks. Nedavna istraživanja pokazala su da dobro utječu na regulaciju šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Redovito konzumiranje borovnica povoljno utječe i na krvni tlak muškaraca i žena, bez obzira na dob. U istraživanjima, pacijentima s povišenim krvnim tlakom borovnice su značajno smanjile sistolički i dijastolički krvni tlak.

 

 

 

 

 

Jarebika

potječe iz Egipta, a smatra se da je u Europu došla preko Male Azije. U narodu se lišće rabi za liječenje bolesnih koza. U germanskoj mitologiji biljka je posvećena bogu Donarau. Svježi plodovi jarebike blago su otrovni ako se uzimaju u većim količinama, ali se to svojstvo gubi termičkom obradom ploda. Ekstrakt svježih plodova jarebike rabi se za otvaranje kao jak purgativ jer parasorbinska kiselina jako nadražuje želučanu i crijevnu sluznicu. U istu svrhu koriste se i zreli plodovi jarebike, a mošt i marmelada za zaustavljanje proljeva. Čaj od plodova pije se kod reume (s dodatkom bilja antireumatskog djelovanja), katara pluća, bolnog želuca, hemoroida, bolnih menstruacija, opstipacije, bubrežnih tegoba itd. Čaj rabimo za ispiranje upaljenog grla, hemoroida te vaginalnog iscjetka. Sirup od plodova uzima se za kašalj i promuklost, kao i marmelada, koja se većinom miješa s jabukom, šipkom i kruškom.

 

 

 

 

 

Srčanik - Lincura

Lincura je višegodišnja biljka koja u zemlji razvija vrlo debeo, prstenasto izbrazdan rizom, iz kojeg se grana mesnato, debelo, do 1m dugačko korenje. Tek posle pete godine razvije se uspravna, nerazgranata stabljika visoka do 1,5 metara. Listovi na stabljici su naspramni, sedeći, izduženo jajasti, do 15 cm dugački, po rubu celi sa paralelnim nervima. U pazuhu listova, na gornjem delu stabljike, nalaze se grupe cvetova žute boje. Cveta u toku leta.